1. Komposisi badan merujuk kepada peratusan lemak badan berbanding dengan otot, tulang dan tisu badan yang lain.
2. Pengukuran komposisi badan terdiri daripada dua kaedah iaitu kaedah makmal dan kaedah lapangan.
3. Pengukuran lipatan kulit adalah satu teknik untuk mengukur ketebalan lemak di bawah lapisan kulit.
4. Pengukuran lipatan kulit dijalankan dengan menggunakan angkup kaliper dan diukur dalam unit milimeter (mm).
5. Lokasi pengukuran lipatan kulit pada tubuh ialah dada, abdomen, triceps, suprailium dan paha.
6. Prosedur pengukuran lipatan kulit :
a) Ambil semua pengukuran pada bahagian kanan badan.
b) Kenalpasti dan tanda lokasi yang akan diukur.
c) Lapisan kulit dicubit menggunakan jari.
d) Tarik lipatan tersebut 1cm dari lokasi yang akan diukur.
e) Biarkan lipatan tersebut terangkat semasa mengambil ukuran.
f) Letakkan rahang kaliper tepat dengan lipatan kira-kira 1cm di hujung jari yang mencubit.
g) Biarkan rahang kaliper mengepit perlahan-lahan.
h) Ambil ukuran lipatan.
i) Buka rahang kaliper dan alih dari lokasi.
8. Indeks Jisim Badan atau Body Mass Index (BMI) adalah teknik pengukuran komposisi badan dengan menggunakan berat dan tinggi.
9. Nisbah pinggang-pinggul digunakan untuk mengukur distribusi lemak dan lebih dikenali sebagai waist Hip Ratio (WHR).
10. Antara penyakit berkaitan obesiti:
a) Penyakit Kardiovaskular
b) Hipertensi
c) Strok
d) Penyakit Artritis
e) Menstrual dysfunction
No comments:
Post a Comment